Home >>> Jeugd en Jongeren >>> Verhalen >>> Vergeven, Zand erover
PDF Afdrukken E-mail

Vergeven, Zand erover

Als klein kind leer je het al. Als je ruzie hebt gemaakt, moet je elkaar daarna weer vergeven. Zand erover, het is weer goed. Je geeft elkaar een hand, zegt netjes sorry, en je kunt weer opnieuw beginnen. Maar zo gaat het niet altijd. Zelfs wanneer je goede vrienden van elkaar bent, kun je soms echt knallende ruzie krijgen. Als je met kwade koppen uit elkaar bent gegaan, is vergeven en vergeten niet zo een twee drie gedaan.

Een berucht voorbeeld van zo’n uit elkaar geknalde vriendschap  is de ruzie tussen Paris Hilton en Nicole Richie. Wat er is voorgevallen tussen die twee weet niemand, maar zeker is dat Paris van geen vergeving wil weten. Het gevolg is duidelijk: einde vriendschap. Niks zand erover, geen sprake van vergeven, maar een onherroepelijke breuk.

Sommige mensen hebben daar wel bewondering voor. Niet van dat softe gedoe; als iemand je belazerd heeft, dan ben je daar toch klaar mee? Dat klinkt stoer. Maar heb je daar nou echt wat aan? Is het niet sterker als je kunt zeggen: ok, ik vergeef je, we beginnen opnieuw? Zeker wanneer je gelovig bent, kun je ook het gevoel hebben dat je moet vergeven. Dat staat toch zeker in de bijbel? Je mag toch niet boos blijven?

Vergeving is inderdaad een belangrijk woord in de bijbel. Maar daar zijn niet alleen maar heel hoogdravende gedachtes bij, het is ook heel praktisch. In het boek Spreuken staat heel nuchter: Wie vriendschap wil bewaren, moet fouten vergeven, wie ze telkens ophaalt, jaagt zijn vrienden weg.

Een lekker praktische tekst. En zo is het ook. Vriendschap is geven en nemen. Je moet in een vriendschap natuurlijk alles tegen elkaar kunnen zeggen. Maar om echt vrienden te kunnen zijn door dik en dun is het ook nodig dat je zeggen kunt: hier praten we niet meer over. Dat is vergeven. Zand erover.

Geertje de Vries
(Spreuken 17:9 Groot Nieuws Bijbel)
‘Uit: Een Zoutkorrel voor elke dag, SGO Uitgeverij, Hoevelaken, 2007’. Thema van deze maand: Vergeven.

Laatst aangepast op zondag, 19 september 2010 10:05