Home >>> Jeugd en Jongeren >>> Verhalen >>> God kwijt
PDF Afdrukken E-mail

God kwijt

Er was een monnik die in een klooster woonde, terwijl hij eigenlijk niet meer geloofde dat God bestond. Toch hield hij het leven van een monnik vol. Zes keer per dag ging hij naar de kapel om te bidden en te zingen zoals hij dat had geleerd. Waarom? ‘Misschien,’ zei hij, ‘vind ik God terug.’

Kan dat, dat je God kwijt raakt? Ook mensen die intens geloven kan dat gebeuren. Eerst voel je je dicht bij God, maar ineens, of beetje bij beetje, weet je het allemaal niet meer zo zeker. Of er gebeurt iets ingrijpends, en je bidt intens, maar je krijgt geen antwoord.

In de bijbel staat een lied van iemand die ook God is kwijtgeraakt: Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? Ik schreeuw om hulp, maar u bent zo ver weg. Dag en nacht roep ik, maar u, mijn God, antwoordt niet, voor mij hebt u geen aandacht. Is dat dan het einde van je geloof?

Net als die monnik houdt de dichter het vol om op God te wachten. Hij blijft zeggen: God veracht de armen niet, aan hun ellende gaat hij niet voorbij. Hij keert zich niet van hen af, hij antwoordt als zij om hulp roepen. Geloven is niet altijd zeker zijn en je dicht bij God voelen. Het is soms ook: God kwijt zijn, en wachten tot je hem weer vindt.

Ria Pasterkamp
(Psalm 22: 1-3.25 Groot Nieuws Bijbel)

Laatst aangepast op zondag, 19 september 2010 10:04