Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Zout vanuit bijbels perspectief
PDF Afdrukken E-mail

Zout vanuit bijbels perspectief

Een van de eerste dingen die mensen te horen krijgen, wanneer zij een diëtist bezoeken is, dat men voorzichtig moet zijn met zout. Het heeft een invloed op ons gewicht omdat het vocht vast houdt en is slecht voor de bloedruk. Toch hebben wij ook de ervaring dat zoutloos eten vaak smakeloos. Wil je van een maaltijd kunnen genieten, dan is smaak heel erg belangrijk. Voor onze verhouding met God is het belangrijk dat wij ons geloof een toegevoegde waarde geeft aan ons leven. Vroeger werd bij een kindje dat gedoopt werd dan ook een beetje zout op de tong gelegd en bij de Oosterse vinden wij dat nog terug.

Het betekende dat God smaak aan ons leven geeft. Maar tevens ook dat wij met het ontvangen geloof de ander uitnodigen om ons bestaan met Gods liefde te verrijken. Geloof moet gedeeld worden. Anders kan het nooit vruchtbaar zijn.

 

Jezus gebruikte het beeld van het zout om aan te geven wat de taak van de leerlingen was. Zij moesten bijdragen aan het levensgeluk van mensen door krachten als liefde, vrede, vergeving, geduld, delen en geven door te geven. Waar Zijn Geest ruimte krijgt voelen mensen dat er meer is tussen hemel en aarde. Dit heeft zijn weerslag op de manier waarop wij ons leven invullen.
Daarnaast gebruikt Jezus ook het beeld van het licht op de kandelaar. Er zijn zo veel mooie dingen die wij door ons geloof beleven dat wij dat ook met anderen mogen delen. Niet bang zijn om daarmee voor de dag komen, maar de ander ook de vreugde van het geloof gunnen.

We merken dat bij een bepaalde groep het geloof nauwelijks leeft terwijl ze toch gedoopt zijn Ze zijn vaak niet doordrongen van het grote geschenk van het geloof, ontvangen bij het doopsel. Ze zien de verbondenheid met Christus ook niet als een meerwaarde van hun bestaan. Hun zwijgen wordt verantwoord door te spreken over respect voor andere godsdiensten. Dit is alleen maar mogelijk wanneer wij weten wat onszelf dierbaar is en dat durven te delen. Maar ook is het goed om te luisteren naar wat de ander dierbaar is. Ieder in zijn wezen laten door het geloof niet bespreekbaar te maken brengt mensen niet bij elkaar. Het versterkt alleen maar de overtuiging dat het geloof muren opricht tussen mensen. Het leven leert ons ook dat, waar de liefde voor God en mens aanwezig is, juist muren worden afgebroken waar mensen tochtgenoten zijn van elkaar. Er zijn waardes die ons verbinden met elkaar. Er zijn tradities die identiteit geven aan ons geloven. En wij beseffen dat verschillende maaltijden van goede kwaliteit kunnen zijn.

Laatst aangepast op maandag, 30 januari 2017 11:28