Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Vreugde zonder confetti
PDF Afdrukken E-mail

Vreugde zonder confetti

De bijbel gaat uit van een andere bron dan de Hazebats. Carnaval hoort thuis bij de Germanen, die een lentefeest vierden met vruchtbaarheidsgebruiken, wanneer de dagen langer werden en de zon terug keerde. Toen het christelijk geloof zijn intrede deed werd het vieren van carnaval gezien als een voorbode op de vastentijd. Even nog flink feest vieren en dan moest de broekriem weer worden aangetrokken.

Het plaatje links doet vermoeden dat mensen die flink gefeest hebben nu hun bed ergens neer zetten. Niets is minder waar.

Er was een andere blijdschap, want een man die niet kon lopen, werd door vrienden bij Jezus gebracht. Deze liet hem weer opstaan en zei: "neem je bed op en ga naar huis". Vol blijdschap vertrok de lamme. Kiezen voor Jezus was voor de lamme niet moeilijk meer.

 

Jezus kon het lichaam en de geest van de mens beter maken omdat Zijn leven gericht was op God. Voor Hem was het niet belangrijk wat Hij zelf kon. Sterk was het besef dat God zijn kracht was. Ook het hebben van bezit was voor hem niet belangrijk. Zijn grootste bezit was de verbondenheid met God. En tenslotte trok Hij zich weinig aan van wat de mensen over Hem zeiden. Hij ging zijn eigen Weg.

Dat is ook belangrijk voor ons leven. God trekt met ons mee, wanneer wij kiezen voor Hem. Geluk en ongeluk hebben wij in eigen hand. Laten wij het kwaad zijn gang gaan, of kiezen wij voor het Licht en Leven in ons bestaan. Dat overwegen wij de 40-dagentijd.

Laatst aangepast op maandag, 20 februari 2017 18:27