Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Vakantie kan op veel manieren
PDF Afdrukken E-mail

Vakantie kan op veel manieren

Het woord 'vrij zijn' roept verschillende reacties op. Mensen die veel onderweg zijn vinden het heerlijk om gewoon eens lekker thuis te zijn. Anderen zoeken juist afleiding in de dagelijkse sleur en doen nieuwe energie op door het maken van mooie reizen, nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Weer anderen beschouwen de vakantie als een tijd om dingen te doen waar je door het jaar niet aan toe kwam: het opknappen van het huis, het in orde maken van de tuin of het bezoeken van mensen die je al lang niet meer hebt gezien. Vakantie betekent ook zorgen dat de ander met ene gerust hart weg kan gaan. De kat of hond of de kleinkinderen moeten toch ook worden opgevangen. Helaas wordt vakantiegeld ook vaker gebruikt om schulden af te lossen die drukken op iemands leven. Tenslotte zijn er ook mensen die juist in deze tijd zich aan hun lot voelen over gelaten. Geen verenigingen waar je naar toe, geen school waar je andere kinderen ontmoet en geen bezoek andere dingen aandacht vragen.

Vakantie is nooit vrijblijvend. Het heeft iets te maken met je vrij maken voor de ander. Dit gaat niet alleen over mensen, maar ook over God. Velen lopen graag een kerk binnen om eens even te kijken naar de kunst die er te zien is. Maar heimelijk speelt er ook het verlangen in mee naar God: een kaarsje opsteken of een moment van stil gebed. Vakantie wordt gezien door velen als leven in een paradijs: genieten en ook anderen laten genieten. Zo bedoelde Jezus ook het Koninkrijk van God: ieder is verbonden met de ander. Niemand leeft voor zichzelf, maar we delen met elkaar wat wij aan God te danken hebben. De eucharistie verwijst naar Christus die zich zelf uit handen durfde te geven en zo de deur naar het nieuwe leven in God ontsloot. Vakantie betekent vooral het achter je laten van stress en spanning. Je niet laten leiden door datgene wat je bedreigt, maar je leiden door degene die je liefheeft. Jezus zegt tegen de leerlingen en ons: "waarom zijn jullie bang, ik ben toch bij jullie".

De vieringen in de kerk zullen zo veel mogelijk door gaan. Ook in de vakantie proberen wij de thuisgangers een mooie eucharistieviering te bieden. De medewerkers van onze parochie doen hun best om daarvoor te zorgen. Ze vinden het fijn als dit gewaardeerd wordt door een bezoek aan de kerk. Ook dat hoort bij het 'vrij zijn voor dingen die het leven nodig heeft. We wensen ieder mooie vakantieweken toe. En natuurlijk weer een goede toerusting om onze taak, waar die ook ligt, op te nemen.