Home >>> De Parochie >>> In Memoriam >>> Titus Brandsma >>> Titus Brandsma
PDF Afdrukken E-mail

"Wie de wereld voor Christus wil winnen,
moet de moed hebben met de wereld in conflict te komen"
(Titus Brandsm
a)

Afgelopen donderdag 27 juli vierden wij het gedenken aan de zalige Titus Brandsma, OCarm, priester en martelaar.
De zalige Titus Brandsma bekritiseerde al ver voor de bezetting van Nederland het naziregime in Duitsland. Hij protesteerde in het openbaar tegen de jodenvervolging in Hitler-Duitsland.
Zijn openbaar protest en duidelijke taal tegen de bezetter leidt op 19 januari 1942 tot arrestatie in Nijmegen en gevangenneming in het gevangenis van Arnhem en het strafgevangenis te Scheveningen. Op 13 juni 1942 wordt hij naar KZ Dachau transporteert waar hij op 19 juni arriveert. Op zondag 26 juli 1942 overleed Titus Brandsma na enige dagen bewusteloos te zijn geweest. (bron: brochure Wie is Titus Brandsma?, Uitgave: Stg. Gedachteniskapel Titus Brandsma, 5e druk 1991)
De uit onze parochie stammende heer Ad Severens(+) portretteerde P. Titus Brandsma met regionale plaatsen die ons herinneren aan zijn visite alhier: m.n. de Lourdesgrot en het Klooster te Oud Merkelbeek. In het Klooster waren o.a. ook een tijd Karmelieten gevestigd. Het klooster is voor jaren terug gesloopt. Vandaag is op deze plek het Clemens-domein met erop de Lourdesgrot, het geheel gerenoveerde Clemens-kerkje en het bezoekerscentrum van het domein te vinden
Verder is een wachttoren van het concentratiekamp Dachau te zien.
Ad schonk het portret aan onze parochie. In onze parochiekerk van de H. Eligius is is op initiatief van pastoor Adema ter gedachtenis aan P. Titus Brandsma een kapel ingericht waar ook het Schilderij te vinden is.

Laatst aangepast op zondag, 06 augustus 2017 20:10