Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Verschil in beloningen
PDF Afdrukken E-mail

Verschil in beloningen

In de laatste jaren worden de salarissen bekend gemaakt van mensen die werkzaam zijn bij zorginstellingen en liefda-digheidsorganisaties. Je schrikt er van als je ziet wat directeuren en anderen verdienen. Dit zijn de brutabedragen, maar netto zal er nog voldoende over blijven. Het is een beloning voor on-misbare inzet.

Jezus vertelt het verhaal van de arbeiders die als eerste komen en het laatste komen. Allen zijn blij dat ze werk hebben.

God als werkgever meet met andere maatstaven. Met de werkgevers van het eerste uur sprak hij een denarie werkloon af, met de tweede categorie noemde hij geen bedrag af, maar zou geven wat billijk was. Bij de laatste categorie kwam beloning niet meer ter sprake. Bij de uitbetaling staan ze er verbaasd over dat ieder hetzelfde krijgt uitbetaald. Ik heb toch meer uren gemaakt dan die ander en heb daarom recht op meer loon. God gaat er van uit dat ieder recht op leven heeft en daarom is de beloning gelijk. Geen onderscheid tussen mensen. Dat is zijn uit-gangspunt. (Mt. 20, 1-16a)

Het is een verwijzing naar de hemelse beloning. De een krijgt niet meer dan de ander. Wie zich inzet voor het Ko-ninkrijk van God wordt gelijkelijk beloond. Het is een oud katholiek uitgangspunt: de zondaar die zich later in het leven bekeert, mag rekenen op het leven bij God.

Laatst aangepast op dinsdag, 19 september 2017 17:25