Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Op de lat schrijven
PDF Afdrukken E-mail

Op de lat schrijven

In allerlei verbanden maak je mee dat bepaalde mensen altijd afspraken nakomen, waardoor je altijd op hun kunt rekenen. Maar ook zijn er mensen die op alles en nog wat "ja" zeggen, maar uiteindelijk wordt alles op de lange baan geschoven. Dit is een grote ergernis voor iemand, die vooruit wil. Vaak hoor je dan het excuus dat er geen tijd was, of andere dingen gingen voor en het staat nog steeds op de lat. Iemand die zelf hard aan de kar van een parochie trok zei hierover: "vrijwilligerswerk is geen verblijvend werk". Hij bedoelde: als je iets op je neemt moet je het ook volbrengen, of dat nu om betaalde arbeid of kerkenwerk gaat.

Prachtig beschrijft Jezus in het verhaal van de twee zonen hoe het leven vaak in elkaar steekt. De een belooft werk te doen, maar stelt gemakkelijk uit. De ander toont zich niet enthousiast, maar begint uiteindelijk toch aan het gevraagde. Jezus past dat toe op het leven als gelovige. God heeft altijd werk voor ons, maar niet altijd wordt dit uitgevoerd. De Schriftgeleerden en farizeeën laten het mes in het varken steken door de uiterlijke schijn op te houden van goed mens te zijn, maar in de liefde voor God en de naaste schieten zij tekort. De tollenaars en zondaars maken op het moment, dat zij zien dat ze verkeerd bezig zijn een andere keuze en slaan de hand aan de ploeg bij het volgend van Jezus' levensweg. De laatste is uiteindelijk degene waar God op kan rekenen.

Ook wij herkennen dit in het werk, de parochie of waar dan ook. Bij opbouwend in het leven staan hoort: geen woorden, maar daden. Het is niet altijd gemakkelijk om zo met God op weg te gaan bij het vormgeven aan zijn Schepping. Maar de aanhouder wint.