Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Geld, macht en God
PDF Afdrukken E-mail

Geld, macht en God

De vier partijen, die samen een nieuwe regering vormen, zijn er uit. Er is overeenstemming over het beleid. Dat gaat over besteding van geld voor wegen, gezondheid, onderwijs, milieu, ontwikkelingssamenwerking, zieken enzovoorts. Maar in het beleid worden ook de waardes zichtbaar die voor de politiek belangrijk zijn. Verschillen zullen er blijven en zijn vaak als tijdbommetjes.

Iemand die zich ergert aan auto's vindt wegen niet belangrijk en iemand die gezond is vind misschien de ziektekosten te duur. Opvallend is dat veel waardes zich concentreren rondom geld, macht en een beetje God. Spreken daarover plaatst mensen in een bepaald kader.

 

Ook de farizeeën hadden voor Jezus een principiële vraag: "is het geoorloofd belasting te betalen aan de keizer of niet?". Een gemene vraag, want wat Jezus ook antwoordde: het kon nooit goed zijn. Belasting aan de keizer betalen betekende het erkennen van de Romeinse heerschappij en niet betalen betekende ontrouw zijn aan de keizer. Het antwoord van Jezus is geniaal. Hij neemt een geldstuk en zegt: wat staat op de belastingmunt. De farizeeën antwoordden: " het is de beeltenis van de keizer". Vervolgens zegt Jezus: geef aan de keizer wat de keizer toekomt en aan God, wat God toekomt".

De overheid erkennen, maar ook God dienen brengt mensen vaker in een spanningsveld. God gaat niet over het geld, maar over de levenshouding van eerbied tegenover alles wat leeft. Hem erkennen als Degene die ons het leven geeft, is een uitdaging die altijd blijft.

Laatst aangepast op zaterdag, 21 oktober 2017 11:08