Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Sparen is niet meer in
PDF Afdrukken E-mail

Sparen is niet meer in

In het verleden gold het devies: als je het geld niet hebt, wacht dan met kopen, want schulden lopen alleen maar op. In onze tijd wordt de economie gaande gehouden door mensen te stimuleren te kopen wat men wil. Het opnemen van een lening of hypotheek is geen probleem, totdat verwachte inkomsten minder worden of ontbreken. Dan blijkt de bank een keiharde partner te zijn, die geen medelijden toont.

Ook God heeft wat moois in het vooruitzicht voor iedere mens. Maar je krijgt het niet zo maar cadeau. Het is de uitnodiging om als bruidsmeisje de bruidegom (Jezus) tegemoet te gaan. Maar er hoort wel bij dat je zorgt voor brandende lampen. Vijf van de tien denken vooruit en zorgen voor reserve-olie. De andere vijf denken alleen maar aan het grote feest en staan er niet bij stil dat zonder olie ook geen licht kan branden. Olie heeft betrekking op het geloof. Niet alleen maar kijken tot Jezus zich aandient, maar zorgen dat je er klaar voor bent om Hem te ontvangen. Het lot kan hard zijn voor de bruidsmeisjes die olie tekort komen. Het bruiloftsfeest gaat aan hun neus voorbij.

Velen in onze tijd willen het geloof niet kwijt, maar voeden het ook niet met sacramenten of goede werken. Wanneer de nood aan de man is wordt God verweten dat Hij er niet voor hun is. Maar vergeten wordt dat zij er ook niet waren voor God. Schijnbaar kan sparen nog steeds geen kwaad.