Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Opbouwen en in stand houden
PDF Afdrukken E-mail

Opbouwen en in stand houden

Wat moet de H. Willibrord toch een geweldige man geweest zijn: bereid om zich helemaal te geven voor Jezus. De overtocht van Engeland naar de Lage Landen was een gevaarlijke onderneming. Velen kwamen dan ook om in de golven. Ook was er de onbekendheid van het reisdoel. Mensen met een andere boodschap liepen het gevaar op oncomfortabele wijze aan het eind van hun leven te komen, zoals missionarissen:

de voorzienigheid had voor Willibrord iets anders in petto: hij kwam veilig aan de overkant, naar zijn boodschap werd geluisterd en ook overheid van dat gebied gaf ruimte om geloofsgemeenschappen te laten ontstaan, inclusief kloosters en kerken. De H. Willibrord trok vanaf Utrecht tot Echternach. Niet voor niets kreeg hij de titel: verkondiger van ons geloof, beschermer van de Nederlandse kerkprovincie. Van buiten naar binnen: eerst de liefde voor Christus laten groeien, daarna bouwen aan een huis voor Hem waarin dat in het leven aanwezig was in Gods woning zichtbaar te laten zijn.

 

Je ziet in onze tijd een groep mensen die de Kerk willen behouden dat ze zich opsluiten in het kerkgebouw en dat kerkgebouw niet durven te verlaten. Ze voelen daarbij hoe zekerheden steeds meer in de knel komen. De deur is al gebarricadeerd zodat niemand in en uit kan en door de ramen zie je benauwde gezichten van gelovigen. Het kerk gebouw is hun laatste vesting en het geloof is terug gebracht tot berusting en vrees. "Hoe moet het verder gaan"?. Het antwoord vinden wij bij de H. Willibrord: niet binnen blijven, maar naar buiten gaan. De frisse lucht op. Daar is het leven van de mensen.

Dat mensen veel weten van geloof en kerk blijkt tegen te vallen. Door vooroordelen kunnen zij vaak niet meer echt houden van Jezus en de Kerk. Onze opdracht is om die verbinding tussen geloven en leven weer tot stand te brengen. Een kerkgebouw houdt geen stand als er geen geloof is. Het huis van God heeft toekomst als datgene wat buiten beleefd wordt binnen in verbondenheid met God gevierd kan worden. Op sommige momenten voelen wij dat bij een doop, een eerste communie, een vormsel, een huwelijk of uitvaartdienst. Jezus heeft veel cadeaus voor ons in de aanbieding. Profiteer er van en geniet er van. Een nieuwe voorraad van cadeaus ligt voor u klaar.

Laatst aangepast op zaterdag, 18 november 2017 17:50