Home >>> Nieuws >>> Nieuws >>> Lezing in Clemensdomein te Merkelbeek
PDF Afdrukken E-mail
zaterdag, 20 januari 2018 12:04

Hij stond aan de wieg van een aantal Carmelscholen in Oss en omgeving. De vraag naar de identiteit speelde niet. Vanuit de katholieke Kerk werden scholen opgericht waarbij geloof en leven bij elkaar hoorden. Zo zette pater Titus Brandsma zich in voor het voortgezet onderwijs.
Maar ook als professor aan de Universiteit leerde pater Titus Brandsma in het academisch onderwijs dat spiritualiteit niet alleen iets is van het verleden (Theresia van Avila, Johannes van het Kruis) maar ook van de tijd waarin hij leefde.

 

Met grote scherpzinnigheid analyseerde hij de drijfveren van het nationaal socialisme. De gave mens, vooral de Germaanse, stond centraal. Daaraan moesten andere volken onderworpen worden. De zwakken hadden geen recht op leven en werden gedood.
Maar ook ‘bepaalde rassen’ moesten worden uitgeroeid. Zo waarschuwde hij voor datgene wat jaren later steeds meer zichtbaar werd. Onderwijs betekende voor pater Titus Brandsma niet alleen leren, maar ook gewetens van mensen vormen. Over de betekenis van het onderwijs nu kunnen wij met elkaar van gedachte wisselen. Deze lezing wordt verzorgd door pastoor H. Adema.

Laatst aangepast op zondag, 28 januari 2018 15:22