Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Wat heb je met mij te maken?
PDF Afdrukken E-mail

Wat heb je met mij te maken?

Mensen die zeker zijn van zichzelf zijn gaan niet voorbij aan de vraag: waarom doe je dit of dat? Door zich te verant-woorden krijgt de ander de kans om een keuze te begrijpen of te respecteren, want ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Maar zij die aanvoelen dat hun gedrag of handelen niet uit te leggen is geven geen antwoord op de vraag naar verantwoording. Al snel wordt gezegd: "Daar heb je niets mee te maken". Het toont een onvolgroeidheid en tegelijk een eigenzinnigheid. Je afkeren van de ander.

Mensen die in de synagoge naar Jezus gingen kwamen in grote drommen bij Hem om zijn heilzame werking te ont-vangen. Zij legden hun leven in Zijn hand.

Maar de kwade geest, die huisde in een man die ook in de synagoge was, voelde zich niet thuis bij Jezus en wilde niet dat de man met Jezus in aanraking kwam. Om zich zo snel mogelijk van Jezus te ontdoen schreeuwde hij uit: "Wat hebt U met ons te maken. U bent gekomen om ons in het verderf te storten. Ik weet wel wie U bent, de heilige Gods". Op dat moment ontstond een confrontatie tussen goed en kwaad: God en de duivel. Toch blijkt Jezus in staat om de mens te onttrekken aan de macht van het kwaad. "Ga uit hem weg" sprak Jezus tot de duivel en deze vertrok met een luide schreeuw. Op die manier werd zichtbaar wat de opdracht van Jezus was: mensen versterken met de Heilige Geest.

 

Ook wij maken dagelijks de strijd mee tussen goed en kwaad. Ouders voelen zich machteloos als hun kind steeds verder afglijdt in het kwaad. Priesters voelen de vijandigheid wanneer tegen hun gezegd wordt "waar bemoeit u zich mee", als ze mensen willen behoeden voor of weg halen van het kwaad: "met wie je omgaat, daar voel je ook de invloed van. Wie vaak het contact met Jezus zoekt merkt hoe Hij de liefde in ons versterkt en ons steeds meer laat begrijpen wat God met ons voor heeft. Hij verlost ons van het kwade, zoals wij bidden in het Onze Vader.

Laatst aangepast op zaterdag, 20 januari 2018 14:16