Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Eeuwigheid komt voort uit de verrijzenis
PDF Afdrukken E-mail

Eeuwigheid komt voort uit de verrijzenis

Iemand vertelde dat er voor zijn huis een grote boom stond met een stam van zeker vijftig centimeter doorsnee en wijd verbreide takken. Het was heerlijk om in de schaduw te rusten, maar onder de boom wilde maar niets groeien. Toen op een dag een hevige rukwind opstak, waren de wortels niet in staat om de boom aan de grond te houden. Met knarsend geluid viel hij ter aarde. Vol ijver werden de takken afgezaagd en de stam gebruikt voor het maken van mooie planken, waar van alles van gemaakt kon worden. Maar het wonderlijke was dat opeens op de plaats waar de boom stond van allerlei zaden ontkiemden en wonderlijke planten zichtbaar werden. Ze kregen zon en kregen warmte en ook de regen kon doordringen tot de aarde waarin ze stonden. Alles werd anders.

Daaraan moest ik denken bij de woorden van Jezus: "als de graankorrel niet in de aarde valt en sterft blijft hij alleen, maar als hij sterft brengt hij veel vrucht voort.

Herkennen wij dat ook niet terug in het leven van de Kerk. Zoals oude mensen het spijtig vinden om vele dierbare dingen weg te doen, wanneer zij naar een kleinere behuizing gaan, zo ervaren wij op dit moment de situatie van de Kerk. Vele dingen zijn overbodig en jonge mensen willen ze niet meer. Maar toch gaat alles door, ook al verdwijnt veel van het oude. Er komt ook wat nieuws voor in de plaats door mensen, die het geloof niet van buitenaf hebben ontvangen, maar het van binnenuit lieten groeien. Daarin zal ook de Kerk zich vernieuwen en voortleven.