Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Over asperges en de cyclus van het leven
PDF Afdrukken E-mail

Over asperges en de cyclus van het leven

Het aspergeseizoen loopt van 11 april tot 24 juni. Vroeg in de morgen zijn dan arbeiders bezig om het witte goud uit de grond te halen. De asperges hebben ondergronds al een hele weg afgelegd voordat ze klaar zijn voor consumptie. Van tevoren hebben zij krachten opgebouwd om een goede oogst op te leveren. Vooral de vorstperiode is een krachtmetingsproces om aan te sterken en te vernieuwen. In het voorjaar mogen wij de vruchten plukken van het proces dat zich voltrok in de geborgenheid van de akker.

Er liggen parallellen met het geboortefeest van Johannes de Doper. Voordat zijn leven vrucht kon dragen mocht hij zich ontwikkelen in de geborgenheid van het gezin. "Wat zal er worden van dit kind" werd bij zijn geboorte gezegd. In de naam Johannes "Jahweh is genadig' lag zijn toekomst besloten. Hij groeide uit boven de kring van zijn familie en leefde steeds meer met God om daarin velen naar God terug brengen. Vooral In de woestijn groeide het besef wat voor de mens wezenlijk is. Zijn geboorte leverden niet meteen productie op, maar de vruchten van zijn leven kwamen tot hun recht toen hij optrad in de woestijn. Zijn hoofd kwam uit boven het zand en hij trok mensen van goede wil aan. Maar was ook kwetsbaar voor de vrouw van Herodus die zijn hoofd opeiste.

Niemand van ons kan het hele jaar productief zijn. Wie dat van mensen verlangt merkt dat ze hun spankracht verliezen. Op zijn tijd moet ieder zich in de luwte kunnen terug trekken om te verwerken wat mooi is, maar ook moeilijk. Zonder dat voelen mensen dat ze geleefd worden en zelfs uitgebuit. De geloofsgemeenschap is een plek waar mensen zich kunnen terug trekken en levensvragen op zich kunnen laten inwerken. Het is een plek waarin alles op zijn plaats valt en verhoudingen naar elkaar en God toe kunnen worden versterkt of een nieuwe inhoud kunnen krijgen. "De pijn van vandaag is de kracht van morgen. Zie elke tegenslag als een kans om te groeien", las ik een dezer dagen. Afsterven is het nieuwe leven aanvaarden. In de stilte rijpt datgene wat wij voor het leven nodig hebben. "Asperges me: besprenkel mij Heer met de dauw van uw bestaan. Het is een symbool in de liturgie om de genade van het doopsel te versterken