Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Alles is anders in de vakantie
PDF Afdrukken E-mail

Alles is anders in de vakantie

In de vakantiemaanden lijkt het leven een paradijs. Terrasjes zijn gevuld, fietsers komen voorbij, familie en bekenden bezoeken elkaar en huizen liggen er opvallend stil bij. Niet iedereen is vrij. Studenten zie je in grote getale als ober, maar ook in de thuiszorg bezig in het huishouden om mensen ook in de vakantie van dienst te zijn. Een mooie gelegenheid om even wat anders te doen, maar ook een centje bij te verdienen om de hoge studieschuld te kunnen verlichten. Of om daarna geld te hebben om lekker te genieten van het er op uit trekken met vrienden of vriendinnen. Ook grootouders komen even op adem komen nu zij even niet op de kleinkinderen hoeven te passen. Toch zullen er altijd mensen zijn die in de vakantie gewoon hun werk doen en noodgevallen opvangen terwijl anderen lekker genieten van de vrije tijd.

Ook mensen in de parochie proberen zo veel dienstbaar te zijn in de vakantie. Maar ook zij verlangen er naar om er eens even uit te zijn. Niet omdat het hier niet goed is, maar juist om na de vakantie te zien hoe fijn het hier is in je eigen omgeving en leefplek. Als je de omgeving van Onderbanken bekijkt is dit een mooi gebied met prachtige natuur en blijft het gevoel na de vakantie dat je hier ook vakantie kunt hebben met goede en vriendelijke mensen en allerlei faciliteiten. Hiervan genieten maakt je tot een tevreden mens

Het is belangrijk om er bij stil te staan hoe goed wij het hebben en daarom moet je een keer op vakantie gaan. Het is elders toch allemaal anders en naast de nieuwe belevingen mis je sommige dingen die je thuis gewend bent: de vertrouwde mensen, het ritme van werken en bezig zijn, het ontvangen van de post en ga zo maar door. Terug te verlangen naar het vertrouwde thuis is een groot goed dat niet iedereen kent. Maar wanneer je de sleutel in de voordeur steekt en kunt zeggen: hè hè, het was mooi om weg te gaan. maar het is ook weer mooi om thuis te komen, dan heb je een echte vakantie gehad. Je beseft dan: vakantie is gewoon thuis komen bij jezelf in de vertrouwde omgeving. In die zin wens ik u allen toe om niet alleen onderweg te zijn, maar ook bij het thuis komen te ondervinden hoe je weer helemaal in je gewone bent. Vergeet in de vakantie ook niet om eens extra aandacht voor God te hebben. Hij ziet naar ons om en is blij wanneer wij ook Hem in deze dagen niet vergeten.