Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Regels zonder liefde functioneren niet
PDF Afdrukken E-mail

Regels zonder liefde functioneren niet

Menige huiseigenaar zal wel eens meemaken dat de tuin mooi is opgeknapt en plots doemt er een hond met eigenaar op bij de mooie grasmat en laat een groot of klein souvenir achter. Wie de moed heeft de eigenaar daarop aan te spreken merkt dat vaak regels van respect en eigendom niet gerespecteerd worden en men doorloopt alsof er niets gebeurd is.

In deze situatie merk je dat er wel regels zijn in de omgang met elkaar, maar wie deze overtreedt laat ook de verachting hiervoor zien. Zo met regels omgaan ontregelt de samenleving.

 

Binnen de Kerk bestaan ook een heleboel regels. Ze zijn bedoeld om structuur aan te brengen in een gemeenschap. Alleen maar regels hanteren, los van het leven, kan leiden tot grote irritatie en liefdeloosheid. Jezus doorziet dat. Wanneer de farizeeën Jezus er op wijzen dat zijn leerlingen niet de reinigingsvoorschriften in acht nemen als zij aan de maaltijd beginnen, is het antwoord duidelijk: "als je handen schoon zijn, maar je hart niet zuiver, sta je ver af van God.

Alleen regels hanteren maakt het leven onleefbaar. Er ontstaat een kille geloofsgemeenschap. Waar een goed evenwicht is tussen de regels die gelden en het begrip voor bepaalde situaties voel je warmte en begrip. Rekening houden wordt met persoonlijke omstandigheden leidt er toe dat het huis van God een plaats is voor velen. Daarvoor zorgt het geweten voor om daarin een weg te vinden tot heil van ons.

Laatst aangepast op maandag, 27 augustus 2018 23:51