Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> "Beter horen", een service van de Kerk
PDF Afdrukken E-mail

"Beter horen", een service van de Kerk

Kunnen horen is voor mensen heel erg belangrijk. Een kind leert daardoor woorden spreken en communiceren met anderen. Doofheid leidt ook vaak tot isolement. Je ziet anderen spreken en weet niet waar ze het over hebben. Gebarentaal doorbreekt het isolement, waardoor in beperkte mate toch communicatie mogelijk wordt.

Wanneer Jezus tijdens zijn leven een doofstomme geneest brengt hij deze mens weer terug naar de gemeenschap.

Toch blijft het daar niet bij, want ook de deur naar de communicatie met God wordt open gezet. Wie de stem van God niet hoort kan ook niet tot geloof komen. Er is niets dat aan God doet denken. Op het moment dat je zijn Woord hoort wordt het leven opeens anders. Je wordt je ervan bewust wat Hij voor ons betekent. Op het moment dat een mens dat beseft kan dit ook omslaan in gebed, dankzegging en lofprijzing.

De parochiegemeenschap wil ook zijn als een hoorapparaat voor iedere mens die God zoekt. Het woord uit de Schrift kan verschillend verstaan en gehoord worden. Een preek is nooit een definitief woord van wat God ons te zeggen heeft, maar meer een aanzet om daarop verder te denken. Ook een lied kan snaren in ons doen trillen die onze emoties raken. Veel mensen kregen bij de doop een kruisje bij de oren "opdat zij het woord van God mogen horen" en een kruisje bij de mond "opdat zij mogen spreken van Gods aanwezigheid". Zoals hoorapparaten op zijn tijd gereinigd moeten worden of onderdelen moeten worden vernieuwd, zo geldt dat ook voor ons geloof. Een sacrament is nooit een doel maar doeltreffend bij gebruik.

Laatst aangepast op donderdag, 06 september 2018 17:22