Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> De comfort-zone achter je laten
PDF Afdrukken E-mail

De comfort-zone achter je laten

Kinderen worden geboren in een situatie, waarin ouders niet alleen liefde en zorg geven, maar waar ook een berg speelgoed en later groeien andere bezittingen. Ook volwassenen richten hun huis zo in dat datgene wat er staat en gebruikt wordt bijdraagt aan je eigen welbevinden. De gedachte dat we wat van ons eigen bezit moeten inleveren benauwt ons en het kleiner moeten wonen dwingt ons om spullen achter te laten waar je erg aan gehecht bent.

Iemand die van buiten af tot ons zegt "laat alles achter je en volg mij" vraagt haast het onmogelijke.

 

Dat overkwam de nette jongeman uit een welgestelde familie die gegrepen was door Jezus. "Wat moet ik doen om het eeuwig leven te verwerven". Het antwoord is eenvoudig: "de geboden onderhouden". Wanneer de jongeman zegt: "dat doe ik al", komt het volgende: verkoop alles wat je bezit en geef het aan de armen en ga dan met me mee". Deze rijke jongeman, die geen naam heeft, was helemaal verbouwereerd en vertrok. Alles weg geven, zelfs jezelf, was te veel gevraagd. Dat kon deze rijke jongeling niet aan en velen met hem.

Franciscus had wel een naam omdat hij als rijke jongeman afstand deed van heel zijn bezit en daarmee te kennen gaf dat hij helemaal aan God toebehoorde. Ook uit jonge mensen uit het verleden zijn talloze missionarissen voortgekomen die alles achter lieten: hun familie, hun bezittingen, hun vrienden en bekenden om in naam van Jezus te delen met de armen: het bezit maar ook het geloof. Nog steeds zijn er van die bewonderenswaardige mensen die heel hun leven investeren in de toewijding aan God en de zorg voor de ander. Zij roepen bewondering op, maar ook weerstand. Zo bestaat missie nog altijd.

Laatst aangepast op zondag, 07 oktober 2018 13:43