Home >>> Bezinning
Bezinning
PDF Afdrukken E-mail

Er op uit trekken is evangelisch

Er wordt wel eens geklaagd over het afnemend kerkbezoek, met name door mensen die de kerk ter harte gaat. Ook als priester ga je er te gemakkelijk van uit dat de gelovigen vanzelf komen, zoals we dat in het verre verleden gewend waren. Toch blijkt dit niet (meer) het geval te zijn. Vele gelovigen vullen de zondag met sporten, wandelen, rommelmarkten aflopen, klussen, in de tuin werken et cetera. Op zich zijn dit mooie activiteiten, maar het brengt ons niet in aanraking met de bronnen van ons geloof. Mensen die de eucharistie vieren voelen zich voldaan als zij op die manier in contact komen met de verrezen Heer.

Laatst aangepast op zaterdag, 07 juli 2018 13:38
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Fluitje van een cent

Vaak worden we wel eens aangevallen op het feit dat we nog oprecht geloven in een God en daardoor ook ons leven laten kleuren. Mensen mijden ons alsof ze bang zijn om ‘besmet te raken. Ook verweren ze zich vaak met: “Dat geloof is jouw ding, maar het is niks voor mij” of: “Ik geloof wel, maar daar heb ik de kerk niet voor nodig.”. Dit zijn dingen waar kerkbetrokkenen vaak mee stranden in de gesprekken, want wat zeg je hier immers op zonder mensen tot last te zijn. Het is lastig om zo ons geloof nog te delen. Vind u ook niet?

Laatst aangepast op dinsdag, 03 juli 2018 11:08
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

De wanhoop nabij

Wanneer mensen de boodschap krijgen dat zij ongeneeslijk ziek zijn is het aanvankelijk alsof het tegen iemand anders gezegd wordt. Naderhand beseffen zieken dat het over hun zelf gaat. Bij velen zie je dan ook een kracht opkomen: dat wil ik niet en ik vecht er voor dat ik in leven blijf. Een goed teken dat men zich niet gewonnen wil geven aan de dood. Op alle mogelijke manieren probeert men dat tegen te houden. Het raadplegen van mensen die je hoop kunnen geven, hoort daar ook bij.

Laatst aangepast op vrijdag, 22 juni 2018 19:43
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Over asperges en de cyclus van het leven

Het aspergeseizoen loopt van 11 april tot 24 juni. Vroeg in de morgen zijn dan arbeiders bezig om het witte goud uit de grond te halen. De asperges hebben ondergronds al een hele weg afgelegd voordat ze klaar zijn voor consumptie. Van tevoren hebben zij krachten opgebouwd om een goede oogst op te leveren. Vooral de vorstperiode is een krachtmetingsproces om aan te sterken en te vernieuwen. In het voorjaar mogen wij de vruchten plukken van het proces dat zich voltrok in de geborgenheid van de akker.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

De vrucht van de aarde is gave van God

Op het gedachtenisprentje van mijn grootvader stond de tekst: wie in tranen zaait, zal oogsten met gejuich. Deze tekst geeft aan dat niets groeit en opgebouwd wordt zonder menselijke inspanning. Maar er steekt ook een belofte achter: "de mens staat er niet alleen voor. In het verborgene is God degene die wasdom geeft aan het zaad. Ons hiervan bewust zijn geeft vrede in ons gemoed. Je hoeft geen schuldgevoelens te hebben omdat je te weinig gedaan hebt, of dingen verkeerd hebt aangepakt.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Haat uit broodnijd

Wij leven in een tijd dat de een niet meer de ander het leven gunt, maar de strijd om het bestaan vaak een overlevingsslag is ten koste van de ander. Mensen die met groot enthousiasme met een nieuwe zaak beginnen ontdekken naderhand dat het niet lukt om dit ook voort te zetten. De troosteloze aanblik van leegstand in vele winkelstraten moet ons aan het denken zetten. Ook de kerken ondervinden een moordende concurrentie bij activiteiten die eerst tot hun taak behoorden: uitvaarten, religieuze feesten en hulpverlening en nog veel meer.

Lees meer...
 
«StartVorige12345678VolgendeEinde»

Pagina 2 van 8