Home >>> Bezinning
Bezinning
PDF Afdrukken E-mail

De vrucht van de aarde is gave van God

Op het gedachtenisprentje van mijn grootvader stond de tekst: wie in tranen zaait, zal oogsten met gejuich. Deze tekst geeft aan dat niets groeit en opgebouwd wordt zonder menselijke inspanning. Maar er steekt ook een belofte achter: "de mens staat er niet alleen voor. In het verborgene is God degene die wasdom geeft aan het zaad. Ons hiervan bewust zijn geeft vrede in ons gemoed. Je hoeft geen schuldgevoelens te hebben omdat je te weinig gedaan hebt, of dingen verkeerd hebt aangepakt.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Haat uit broodnijd

Wij leven in een tijd dat de een niet meer de ander het leven gunt, maar de strijd om het bestaan vaak een overlevingsslag is ten koste van de ander. Mensen die met groot enthousiasme met een nieuwe zaak beginnen ontdekken naderhand dat het niet lukt om dit ook voort te zetten. De troosteloze aanblik van leegstand in vele winkelstraten moet ons aan het denken zetten. Ook de kerken ondervinden een moordende concurrentie bij activiteiten die eerst tot hun taak behoorden: uitvaarten, religieuze feesten en hulpverlening en nog veel meer.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Geluk bij scharniermomenten

Wanneer iemand de lotto gewonnen heeft zie je in de lucht gestoken armen, tranen van vreugde hoor je enthousiast gejuich of is er een intense stilte. De gelukservaring eindigt niet bij het krijgen van een grote soms geld, maar gaat verder met de vraag: wat ga ik er mee doen? Ouders hoor je vaker zeggen: ik ga in ieder geval wat aan onze kinderen geven. Vaak heeft men ook zelf een wens die al lang leefde: een nieuwe auto of een grote reis.

Laatst aangepast op zondag, 27 mei 2018 14:51
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Door Gods Geest wordt alles anders

In ieder mensenleven komen gemoedstoestanden voor, die het leven van onszelf en van anderen danig verstoren. Teleurgestelde mensen staan niet meer open voor nieuwe gebeurtenissen. Boze mensen zijn er alleen maar op uit om kwaad met kwaad te vergelden en vergeving is voor hun een vreemd woord. Angstige mensen zijn bedacht op elk gevaar en proberen een situatie te scheppen waarin zij veiligheid ervaren.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Uit handen geven

Mensen die een bepaalde periode afsluiten willen graag datgene, wat zij hebben opgebouwd, goed achter laten. Een pastoor die een parochie verlaat werkt vooruit om dingen goed over te dragen. Een leerkracht van groep acht geeft kinderen nog wat mee waar zij in de volgende schoolperiode voordeel van kunnen hebben. Ouders, waarvan de kinderen het huis verlaten, geven zij van alles meegeven om een mooie toekomst op te bouwen.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Geen dienaars, maar vrienden

We zijn steeds meer ingesteld op zelfredzaamheid. Bij feestelijke gelegenheden staat er een tafel klaar waar volop eten en drinken staat. De gastvrouw wijst er naar en zegt: "Neem maar waar je zin in hebt". Bedienen is een cultuur die steeds meer aan het verdwijnen is. Wat je zelf kunt doen moet je ook maar zelf doen. Toch zijn er ook nog altijd mensen die de ander met plezier van dienst zijn.

Lees meer...
 
«StartVorige12345678VolgendeEinde»

Pagina 3 van 8