Home >>> Bezinning
Bezinning
PDF Afdrukken E-mail

Geraakt door Gods Geest

Vaker hoor je zeggen dat mensen grote bewondering hebben voor de Jehovagetuigen die deur aan deur aanbellen om te spreken over God en Jezus. Toch zullen zij zelf niet snel de straat op gaan om van deur tot deur te vertellen over hun geloof. Mensen uit het neo-catechumaat trekken wel maandelijks de straat op en laten met gitaarbegeleiding de boodschap over Jezus en zijn verrijzenis klinken. Ze nodigen mensen uit om de Heer te volgen. Ook leden van de Kommelgemeenschap nodigen mensen in diverse stadskerken uit om een lichtje te ontsteken en te bidden voor iets wat voor hun belangrijk is. Daarbij wordt de zegen gegeven. Mensen die dit meemaken zeggen vaker dat er iets door hun heen ging waar ze van tevoren niet bij hadden stil gestaan. Ze worden zich bewust van dingen die voor hun leven belangrijk zijn en gaan daar mee aan de slag. Er is iets met hen gebeurd dat hun op een ander spoor gebracht heeft.

Laatst aangepast op zondag, 28 mei 2017 13:28
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Wensen bij het afscheid

Iedere mens die wat heeft opgebouwd wil graag dat dit ook doorgaat. Bij het verlaten van een parochie vond ik het jammer wanneer dingen, die gegroeid waren, in het niet zouden verdwijnen. Zo ging mijn hart uit naar een jongerengroep die teksten en muziek verzorgden. Dat moest toch kunnen doorgaan. Of de buitenschoolse catechese die zijn vruchten begon af te werpen. Er werd materiaal achter gelaten waar de volgende collega mee verder kon. Maar of dat ook zou gebeuren bleef een vraag. Het leven heeft mij geleerd dat afscheid nemen van een parochie betekent dat je dingen moet los laten en dat een ander het vaak anders doet. In die zin zijn wij allen voorbijgangers en vormen slechts een schakel in de geschiedenis.

Laatst aangepast op donderdag, 25 mei 2017 12:51
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Wisselwerking tussen hemel en aarde

Een aantal jaren geleden was het heel normaal om te vragen wat voor geloof iemand had. Een vraag die ook gesteld werd door ouders wanneer hun kind verkering kreeg. Velen zeiden dat ze katholiek waren of protestant. Een enkeling zei dat hij niets was. Het is een vreselijke uitdrukking, want iedere mens is waardevol, ook de mens die niet in God gelooft en uitsluit dat ons leven na de dood bij God verder gaat. Voor de mensen zonder God liggen de waarden vaak binnenwerelds: je wilt een goed mens zijn. 'Niets zijn' betekent binnen dit verband het ontkennen van een leven na de dood.

Laatst aangepast op donderdag, 25 mei 2017 12:51
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Ruimte voor velen

Bij de zusters van het Korenveld liet gastspreker prof. dr. P. Jonkers ons nadenken over identiteit en tolerantie: "we hoeven toch niet alles te pikken". Hij signaleerde dat mensen heel tolerant zijn, wanneer ze op afstand van ons verblijven. Zo zeggen we gemakkelijk dat ieder welkom is. Op het moment dat andere mensen dichtbij komen is er angst dat men aan onze levenswijze komt en gaan we afstand inbouwen. Het welkom zijn is niet meer vanzelfsprekend. Dat inbreuk op ons leven heftige gevoelens oproept blijkt ook bij de zwarte pieten discussie. Hierin is de verdraagzaamheid vaak ver te zoeken. Op dat moment is tolerantie niet meer vanzelfsprekend. Dat zien wij ook op het terrein van normen en waarden.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Priesterstudent in deze tijd

Wanneer je luistert naar geroepenen van deze tijd, dan is dat heel anders dan in mijn tijd. Toen begon je met weinig en iedere keer kreeg je er weer wat bij: geestelijk en materieel. Afstand doen van allerlei zaken, die verworven waren, was nauwelijks aan de orde. Nu staan priesterstudenten uit Nederland in de situatie dat zij al een leven hebben opgebouwd en moeten dat alles los laten om het nieuwe avontuur met Jezus als Meester aan te gaan. Er zijn vaak weinig mensen in hun omgeving die hun keuze begrijpen en als mooi zien. De uitdaging om er aan te beginnen en door te zetten lijkt soms op het alleen beklimmen van een hoge berg. Ook de studenten uit het buitenland moeten veel loslaten: hun vertrouwde omgeving en mensen met wie zij dezelfde cultuur deelden. In het verleden koos een priesterstudent voor werken in de Kerk en Christus had daarin zijn plaats als voorbeeld en bezieler. Tegenwoordig wordt die keuze om priester te worden gemaakt door de ontmoeting met Jezus, die hun getroffen heeft en niet meer los laat.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Onbegrijpelijk hoe dat kon gebeuren

Ons leven zit altijd vol verrassingen. Wanneer het leuke dingen betreft zoals het winnen van een prijs of een onverwachte uitnodiging voor een feest, beleef je daar vreugde aan. Jammer genoeg zijn er ook verrassingen die je niet zo vrolijk maken. Wanneer een relatie na vele jaren verbroken wordt zonder dat je in de gaten hoe een vervreemding zich aan het voltrekken was. Of wanneer je staat in de bloei van je leven en een dierbaar iemand ontvalt je, dan vult verdriet het leven.

Lees meer...
 
«StartVorige123456VolgendeEinde»

Pagina 5 van 6