Home >>> Bezinning
Bezinning
PDF Afdrukken E-mail

Vastenboodschap 2017

Boodschap van bisschop Frans Wiertz van Roermond voor de 40-dagentijd 2017. De brief wordt in het weekeinde van 4/5 maart in de parochies in Limburg vooregelezen/gepubliceerd. Klick hier voor de boodschap

Laatst aangepast op zondag, 05 maart 2017 14:52
 
PDF Afdrukken E-mail

Vreugde zonder confetti

De bijbel gaat uit van een andere bron dan de Hazebats. Carnaval hoort thuis bij de Germanen, die een lentefeest vierden met vruchtbaarheidsgebruiken, wanneer de dagen langer werden en de zon terug keerde. Toen het christelijk geloof zijn intrede deed werd het vieren van carnaval gezien als een voorbode op de vastentijd. Even nog flink feest vieren en dan moest de broekriem weer worden aangetrokken.

Het plaatje links doet vermoeden dat mensen die flink gefeest hebben nu hun bed ergens neer zetten. Niets is minder waar.

Laatst aangepast op maandag, 20 februari 2017 18:27
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Jezus wil meer geven dan ontvangen

In het contact met mensen ontdek je dat bepaalde mensen er uit springen door hun gedrag. Wanneer zij wat voor anderen kunnen doen, staan zij altijd voor anderen klaar. Wanneer er ingezameld wordt voor een goed doel kunnen zij altijd wat missen. Zij investeren heel wat tijd en gaven in de ander en hebben daar ook grote voldoening van. Door mensen die meer berekend zijn worden zij wel eens als 'gekken'' beschouwd. Want wanneer je wat voor de ander doet moet je er zelf ook wat voor terug krijgen. Het oude Romeinse adagium 'do ut des' (ik geef opdat jij geeft) is in hun leven terug te vinden.

Laatst aangepast op maandag, 20 februari 2017 18:22
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Gods wet is meer dan een gebod

Wanneer er bepaalde wetten zijn, dan zijn wij geneigd om die op te volgen, maar ook mogelijkheden te zoeken om die te ontduiken. Daardoor is meer aandacht voor de mogelijke straf of bekeuring dan dat dit voortkomt uit een innerlijke overtuiging. Of je past een wet toe om jezelf vrij te pleiten van het appel dat op je gedaan wordt. De wet beschermt je. Vaak hebben mensen met een uitkering of schuldsanering ervaren hoe in het toepassen van regels weinig ruimte gegeven wordt aan het woord barmhartigheid.

Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Zout vanuit bijbels perspectief

Een van de eerste dingen die mensen te horen krijgen, wanneer zij een diëtist bezoeken is, dat men voorzichtig moet zijn met zout. Het heeft een invloed op ons gewicht omdat het vocht vast houdt en is slecht voor de bloedruk. Toch hebben wij ook de ervaring dat zoutloos eten vaak smakeloos. Wil je van een maaltijd kunnen genieten, dan is smaak heel erg belangrijk. Voor onze verhouding met God is het belangrijk dat wij ons geloof een toegevoegde waarde geeft aan ons leven. Vroeger werd bij een kindje dat gedoopt werd dan ook een beetje zout op de tong gelegd en bij de Oosterse vinden wij dat nog terug.

Laatst aangepast op maandag, 30 januari 2017 11:28
Lees meer...
 
PDF Afdrukken E-mail

Verandering van leven

Nu het langzaam weer naar de verkiezingen toe gaat wordt er heel wat campagne gevoerd. Opvallend zijn de vele beloftes die gedaan worden over zorg, wegennet, milieu en andere onderwerpen. Kiezers hebben het gevoel dat die ander wel even het leven kan veranderen, terwijl ze zelf er niets voor hoeven te doen. Maar is dat zo?

Jezus werd gezien als een nieuwlichter. Een grote toekomst lag voor hem open. Maar Jezus besefte ook dat Hij niet alleen het leven kon veranderen. Vandaar zijn oproep: "Bekeert u, want het Rijk der hemelen is nabij". Op het moment dat de ander zich aan Jezus toevertrouwt en zich helemaal richt op God, worden dingen die eerst niet belangrijk waren belangrijk.

Laatst aangepast op maandag, 16 januari 2017 15:57
Lees meer...
 
«StartVorige123456VolgendeEinde»

Pagina 6 van 6