R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Gekend en geliefd

 

Gekend en geliefd

Ontmoetingen worden steeds zeldzamer. Zo wordt er heel wat via internet gekocht. Winkeliers vinden verkopen niet het enige doel, maar ook het contact en gesprek met mensen. Dat geeft verbinding. Bij de apotheek kunnen voortaan medicijnen via een automaat worden afgehaald. Je typt een code in met je geboortedag en maand en haalt het medicijn uit een vakje, zoals je elders een croquet of broodje uit de muur haalt. Het is gemakkelijk, maar het afhalen bij de balie voelt toch anders. Door kostenbesparing bespaar je op mensen. Maar daardoor wordt de samenleving onpersoonlijker. Het woord zelfredzaamheid doet zijn intrede.

 

 In het leven van Jezus staat de ontmoeting centraal. Hij leefde vanuit God en zocht mensen op. Mensen werden geraakt door Zijn Liefde. Hij geloofde in de goedheid van mensen en keek daar ook naar. Daarmee komt alles in een nieuw licht te staan. In de genezing ontstond een nieuwe manier van leven. In de vergeving ging men samen met de ander weer verder. In troost en bemoediging zag je mensen opnieuw tot leven komen. Het sterven was geen eindpunt, maar overgang naar een nieuw bestaan. Deze weldadige ervaring overkwam mensen wanneer zij in Jezus geloofden. Zo kreeg Hij betekenis voor hen. “Blijft in mijn liefde” zegt Jezus, wanneer Hij afscheid van de leerlingen neemt. Het is een aansporing om Hem te blijven zoeken, ook al is Hij van hun heen gegaan. Dan blijven zij de liefde van Jezus ervaren. Het is een aansporing om liefdevol om te gaan met elkaar. Juist daarin voelen wij dat Jezus onder ons is.
Mensen die in Jezus geloven verlangen om Hem voortdurend te ontmoeten door samen te zijn met anderen als kinderen van God. Ook in een leven van bijzondere toewijding aan God wordt dit heel concreet. Het woord ‘liefde’ is essentieel. Zonder relatie is geloof zonder inhoud. In verbondenheid met de ander een krachtbron voor ons leven.