R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Mensen gaan helemaal los

Nu de coronaregels langzaam versoepeld worden lijkt het alsof de mensen niet meer te houden zijn. Alles moet opeens weer kunnen. Er is een soort uitgelatenheid zoals koeien die na de winterperiode uit de stal mogen en de eerste sprongen maken in de wei. Het is een begrijpelijke reactie op een periode van onvrijheid en beperkingen. 
Onvrijheid en angst was er ook bij de leerlingen. Toen ze eenmaal gedreven door de wind en vurig van Geest naar buiten gingen, de straat op, wist men niet wat men zag. Ze getuigden vrijmoedig van Jezus die verrezen is en die de mensen ook nu de kans geeft om zich tot Hem te keren. De Geest van God had zo veel in hun wakker gemaakt dat de omstaanders ervan stonden te kijken hoe zij zich nu door niets lieten weerhouden. Sommigen gingen met hun mee, anderen lachten hun uit en gingen heen. Het was het begin van de Kerk.
Voor ons als christenen is het belangrijk om het verhaal van de mondkapjes, afstand houden, thuisblijven achter ons te laten en in te gaan op een bezield verband. Het geloof in Jezus moet weer centraal staan. In de Kerk moeten zuiverheid van hart en integriteit hoog in het vaandel staan. Dan krijgt de Geest ruimte. Jezus blijft nog steeds de moeite waard om Hem te volgen en Zijn zending te maken tot de onze. Zo kan de wereld herschapen worden tot een bestaan waarin geborgenheid, gedragenheid en liefde mensen bijdraagt aan een wereld waarin de mens bij zichzelf en God thuis kan zijn.