R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Leven met vertrouwen

Wanneer er in het verleden dingen gebeurden die het gezag konden afbreken of personen beschadigen werd er over gezwegen. De redenatie was dat het bekend worden hiervan negatief zou kunnen werken ten aanzien van gezag en instituten. Veel mensen wisten niet wat er werkelijk aan de hand was en leefden met vertrouwen. In onze tijd is het juist omgekeerd. Tegenwoordig wordt alles in de openbaarheid gebracht waardoor men meer weet, maar ook meer onrust is. De informatie is zo groot en vaak verschillend dat mensen niet meer weten wat ze wel en niet kunnen geloven. Er ontstaat onverschilligheid, wegvluchten uit de werkelijkheid of angst. Het zijn dingen die niet bevorderlijk zijn voor de rust van ons gemoed.

Wanneer in de Schrift gesproken wordt over moeilijke tijden is dat tevens een les voor ons om hiermee om te gaan. Als datgene wat licht en warmte geeft niet meer functioneert raken  mensen in paniek. Wat hun een veilig gevoel gaf is niet meer. Alles staat op zijn kop. Het zinnetje “richt u op, heft uw ogen omhoog, want uw verlossing komt nabij” is voor ons een teken dat God ons niet aan ons lot overlaat. Uiteindelijk zal Jezus opnieuw komen om ons binnen te leiden in een wereld van Gods belofte. Waakzaamheid, leven vanuit het gebed en standvastigheid zijn houdingen om de Heer te zien en te ontmoeten in ons leven nu en in de wereld van de toekomst.

In de voorbereiding op Kerstmis klinkt een bemoedigende boodschap. Ook al staan wij in deze tijd onder druk door allerlei berichten en maatregelen en merken wij ook hoe mensen geestelijk ontregeld raken, toch blijft de Kerk het woord herhalen dat Jezus op komst is. En dat wij vertrouwen moeten hebben. Het oude en het nieuwe horen bij elkaar. God maakt alles nieuw. Hij komt terug. Dat onze verwachting en ook ons geloof.