R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Armoede en verdriet in een nieuw perspectief

Wanneer je in een land als Uganda te gast bent, kom je veel armoede tegen. Sommige families wonen nog in lemen hutten en de dieren die rond lopen zijn hun voedsel. Gezondheidszorg is er nauwelijks en wie geen geld heeft hoeft  niet naar een arts te gaan. Ook de maaltijden zijn vaak heel eenzijdig en vlees of vis wordt in kleine stukjes gepresenteerd. Uitbenen van het vlees is een onbekend gegeven. Ook de kleding is eenvoudig en bedoeld om het lichaam te bedekken.

Wat wel opvallend is dat de meesten een mobieltje hebben, waarmee zij uitbundig communiceren. Tenslotte kan men niet altijd op electriciteit rekenen, want regelmatig valt de toevoer van stroom weg. Wie deze mensen ziet zal geen sjacherijnig gezicht aantreffen, maar een grote blijdschap en vriendelijkheid. Ondanks hun armoede lacht het leven hun toe.

Jezus brengt een diepte aan in de bestaanssituartie van mensen die arm zijn, honger lijden, bedroefd zijn of omwille van het geloof in Jezus worden vervolgd. Hij roept niet op tot berusting, maar wijst op de hoop die er ook voor hun ligt. Eens komt er een tijd dat alles anders zal worden en verwijst naar de hemel. Daarmee geeft hij aan dat het leven meer omvat dan de aarde.  Dat er een plek is waar liefde en vreugde volop aanwezig zijn. Alle mensen hebben het er goed en leven in de nabijheid van Gods liefde. Dit is geen zoethoudertje, maar in moeilijke omstandigheden een kracht om een nieuwe toekomst te omarmen. Zoals ook Martin Luther deed toen hij sprak over een nieuwe wereld van vrede, gelijkheid en broederschap.

Wij hebben er soms moeite mee om op die manier in het leven te staan. In tijden van vrije meningsuiting wordt geprotesteerd en gestaakt. Er wordt geroepen waar mensen recht op hebben. In situaties van onvrijheid beseffen mensen goed dat het recht niet meer geldt. Waar wij op dat moment recht op hebben is het vertrouwen in God. Jezus wist daar op een prachtige manier mee om te gaan. De mensen luisterden graag naar hem om HIj de hoop levend wist te houden.