R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Op de fits 

Bij het schrijven van dit stukje was de autoloze zondag en de verlaging van de maximumsnelheid in het nieuws als mogelijkheid om het stikstofprobleem op te lossen. De dag daarna reed ik in Duitsland op de Autobahn en vroeg ik me af: “Houdt die stikstof nu op bij de grens?”. Blijkbaar snap ik dat niet …

Toch zou een autoloze zondag zo gek niet zijn. In het centrum van Maastricht zie je geen enkel verschil meer tussen zon- en werkdagen. Zo hebben we onze samenleving gemaakt. Alles opzij voor de economie. De oververhitting kan inmiddels niet meer ontkend worden. Om weer te beseffen dat de zondag een rustdag is, zou een autoloze zondag niet zo gek zijn, dacht ik bij mezelf. Totdat een collega opmerkte: “Hoe moeten we dan de Missen doen in ons cluster op zondag?”. Het zweet brak me uit bij de gedachte “Mot ich den op de fits van Sjènne noa Pöt?”

Lijkt me geen goed idee die autoloze zondag! En die rustdag, daar zou iedereen in vrijheid bewust wel of niet voor kunnen kiezen. Net zoals geloven een vrije keuze is. 

Deken Jack Honings.