R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

H. Willibrord

Wilibrord werd geboren in het Engelse Northumbria. Zijn ouders waren vlak voor zijn geboorte bekeerd en toen Wilibrord zeven jaar was werd hij door zijn vader als oblaat toevertrouwd aan het klooster, met als doel later in te treden. Op zijn twintigste vertrok hij naar de abdij van Rathmelsigi in Ierland waar een regime van strenge tucht de norm was. Hier werd hij op dertigjarige leeftijd tot priester gewijd.
 
Twee jaar later trok hij naar het Europese vasteland als missionaris. Utrecht, Antwerpen en Echternach waren de uitvalsbases voor zijn missie werk, beginnende in West Friesland en later uitbreidend naar België en Luxemburg.
In 695 werd hij tot aartsbisschop van de Friezen gewijd, waarna een oud Romeins fort in Utrecht Wilibrords thuishaven werd. Door zijn goede relatie met de Franken kreeg Wilibrord veel stukken land geschonken, wat het hem mogelijk maakte diverse kloosters en kerken op te richten, waaronder de abdij van Echternach. Hier zou hij na zijn dood ook worden begraven, waardoor de plaats uitgroeide tot een bedevaartsoord.
In Utrecht worden relieken van de bisschop bewaard. Sinds 2003 vindt er weer een jaarlijkse processie plaats ter ere van de heilige. Zijn naam leeft in verschillende plaatsen voort, waar hij kerken heeft gesticht of volgens oude legenden bronnen heeft doen ontspringen.
Wilibrord is patroonheilige van het Groothertogdom Luxemburg en van de plaats Echternach.