R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Leven zonder toekomst bestaat niet

 
 
 
 
Het kenmerk van onze tijd is dat veel mensen niet ver vooruit willen kijken. De omstandigheden zijn er ook naar, want op het gebied van wonen, werken en relaties verandert alles snel. Woorden als flexibiliteit, tijdelijkheid en weinig zekerheid zie je in het alledaagse leven terug. Dat het geloof in deze dagen voor steeds meer mensen minder betekenis krijgt, heeft ook alles te maken met de tijd waarin we leven. Wat heeft God mij nog te bieden in de toekomst. Hierbij wordt vergeten dat God van ons als zijn schepping ook veel  verwacht. "God heeft een plan met jou" is de titel van een vormselproject. Niet alleen de mens is de schepper van de toekomst, maar God spreekt daar Zijn Woord in mee. Wanneer wij dat verstaan is er altijd toekomst.
Jezus heeft voor ons een belangrijke boodschap wanneer het gaat over het werken aan onze toekomst. Zo spreekt hij over het kunnen los laten. Hoe veel mensen komen niet tot ontplooiing omdat zij blijven vast houden aan oude patronen van huis, relaties en bezigheden. Ook is het belangrijk om de dingen die in je leven gebeuren eerlijk onder ogen te zien. Het gebeurt bij ziektes dat mensen de ernst ontkennen en zichzelf wat wijs maken. Daardoor mist men een aantal mooie momenten van het delen in moeilijke tijden en dat zijn vaak kostbare momenten. Jezus noemt dat "je kruis op je nemen".  Daarmee kun je  zin geven aan alles wat je in het leven tegenkomt. Tenslotte is het belangrijk om je toekomst niet in te vullen met zoete invallen. Maar om in te schatten waarmee je het verst komt om je doel te bereiken. Het woordje 'overleg' wordt is belangrijk. In overleg kun je heel wat bereiken.
Dit zijn waardevolle gedachten bij de nieuwe situatie in de negen parochies. Wat altijd is geweest (hoe lang denken wij dan terug) is niet meer mogelijk. Beseffen dat je vertrouwde mensen minder of niet meer tegen komt kan best pijnlijk zijn. Maar te maken krijgen met nieuwe mensen die ook weer nieuwe mogelijkheden bieden mag geloof en vertrouwen niet ontbreken. Geen enkele verandering verloopt succesvol waar overleg ontbreekt. Dat blijft een waardevol instrument.