R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Voorbereiding op het H. Vormsel 2020 tijdens de  corona-pandemie 

Hallo beste ouders.

 

Hopelijk gaat alles goed met jullie en jullie naasten. Het zijn gekke tijden en in het kader van de vastentijd zeggen wij het vaker, maar nu doen de ministers met ons mee: let een beetje op elkaar.

 

Vorig weekend heb ik jullie verteld over het plan om mijn catechese via video af te maken. Afgelopen week is het mij niet gelukt om dat maandag al af te hebben. Vanaf maandag heb ik nagedacht over de vormgeving van deze catechese, het bleek toch iets lastiger te zijn dan verwacht. Gelukkig heb ik nu wel een idee hoe ik het volgende week ga aanpakken. Ik hoop dat ik geen al te grote last op jullie schouders leg nu. 

 

In principe werkt het als volgt: jullie kunnen samen met de vormeling het Bijbelverhaal lezen, vervolgens kijken jullie samen (of de vormeling alleen) de video (dit keer is hij 20 minuten, dat zal in de toekomst niet meer dan een kwartiertje zijn) en dan gaan jullie vragen beantwoorden. Maar met die vragen is iets bijzonders aan de hand. Deze vragen moeten helpen om een gesprek te voeren. Een geloofsgesprek. Ik zelf heb via Word nog een bestandje gestuurd met 4 extra vragen. Deze helpen jullie om het gesprek iets te dieper te laten. Deze vragen wil ik graag terug, met hoe jullie het gesprek ervoeren (feedback) en de resultaten van het gesprek. In het boek staan ook vragen, mijn vraag is deze ook te beantwoorden. Als jullie het daar nu de hele week te druk voor hebt mag je dat laten, maar ik blijf wel aanraden dat te doen. Als jullie die gemaakt hebben, willen jullie mij dan ook daar een foto van de antwoorden bij sturen? Dat zou ik écht waarderen. 

 

Het voordeel aan deze manier van catechese is dat jullie er volledig bij betrokken worden, het nadeel is dat er ook meer van jullie gevraagd wordt, mijn dank is daarmee alleen maar groter én daarnaast: kerk zijn we samen! Misschien vinden jullie het fijner om dit op te delen in de week bijvoorbeeld op deze manier:

  • Maandag: Bijbelverhaal (5 minuten);
  • Dinsdag: Vragen uit het werkboek (10 minuten):
  • Woensdag: video;
  • Donderdag: Vragen uit het documentje (1-3, 10 minuten);
  • Vrijdag: de overdenking (vraag 4, 10-15 minuten).

Nogmaals het kan ook anders... alles op een dag. Of je slaat de vragen uit het werkboek over deze week als het wat drukker is. Het voordeel is dat je zelf bepaalt hoe, wat en wanneer. 

 

Ik zie uit naar de resultaten. 

 

Heb je tips? Laat ze me vooral weten!

 

Alvast veel zegen en alle goeds gewenst in deze crisisperiode,

 

Stephan

28-03-2020
Beste ouders, 
Bij deze ontvangen jullie weer mijn linkje. Ik hoop dat het volstaat. Er is één opdracht en die wordt benoemd aan het eind van het filmpje. Een stuk minder dan vorige week dus.