Home >>> Jeugd en Jongeren >>> Verhalen >>> De kracht van woorden
PDF Afdrukken E-mail

De kracht van woorden

Woorden kunnen krachtig zijn. Je kunt met woorden iemand hard raken. Dat ken je vast wel. Iemand kan tijdens een ruzie soms zo’n scherpe opmerking maken, dat je het dagen, weken, soms zelfs jaren later nog voelt steken. Maar het omgekeerde is ook waar. Je kunt met woorden iemand enorm helpen, opbeuren. Vaak heb je dat zelf niet eens in de gaten. Tot iemand tegen je zegt: wat jij toen tegen me zei, daar heb ik zoveel aan gehad!

Ben jij je altijd bewust van de kracht van je woorden? Weet je het van jezelf, of je een scherpe tong hebt, of wanneer je te ver bent gegaan? Schelden doet geen zeer zeggen ze wel eens. Ammehoela. Je kunt behoorlijke littekens oplopen van woorden, krassen op je ziel.

De meest krachtige woorden komen vaak van iemand van wie je dat niet verwacht.

Van Jezus wordt verteld dat mensen verbaasd zijn als ze horen welke wijze woorden hij spreekt. Ze verwonderden zich erover dat er zo’n kracht lag in de woorden die uit zijn mond kwamen, en ze zeiden: ‘Dat is toch de zoon van Jozef?’ Dat hadden ze van zo’n eenvoudige jongen uit Galilea niet verwacht.

De woorden van Jezus waren enorm krachtig, mensen werden erdoor geraakt. Het waren woorden die een goede boodschap verkondigden. Mensen kunnen haast niet geloven dat iemand uit hun midden met zoveel gezag spreekt. De kracht van de woorden van Jezus heeft wel twee kanten.

Wie hem hoort raakt onder de indruk. Maar Jezus kan ook harde woorden spreken, dat blijkt later wel. Diezelfde mensen worden woedend als Jezus kritiek op hen heeft. Dan willen ze hem weg hebben. Ze worden zo kwaad dat ze hem bijna vermoorden.

Dat is de kracht van woorden. Ze kunnen je raken en in beweging zetten, op een positieve, maar ook op een negatieve manier.

Woorden kunnen inspireren tot goede en mooie dingen, maar ook mensen opzwepen tot haat. Denk jij wel eens na over wat jouw woorden doen?

Geertje de Vries
(Lucas 4: 22, Groot Nieuws Bijbel)
(‘Uit: Een Zoutkorrel voor elke dag, SGO uitgeverij, Hoevelaken, 2006’.)

Laatst aangepast op zondag, 19 september 2010 10:07