Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Vastenactie 2017: Wij ondersteunen campagneproject Mpongwe in Zambia, opgericht door onze Jabeekse mw. Korsten.
PDF Afdrukken E-mail

Vastenactie 2017: Wij ondersteunen campagneproject Mpongwe in Zambia, opgericht door onze Jabeekse mw. Korsten.

Dit jaar gaat de vastenactie naar campagneproject Mpongwe, een provincie in Zambia. Het project is aangevraagd door mevrouw Korsten-Korenromp uit Jabeek, en goedgekeurd door de Vastenactie. Mevrouw Korsten is de oprichtster van de stichting: Geef kinderen van Mpongwe een toekomst. (GKMT). Uw steun wordt gevraagd voor een grote Landbouw- en Techniek school in Mpongwe. Deze ontbreekt in het Mpongwe district (circa 100.000 inwoners op 8000 km2). Jongeren hebben daardoor weinig kansen om een toekomst op te bouwen omdat

de meesten niet de financiële middelen hebben om naar de dichtstbijzijnde school te gaan die op 70 km afstand ligt.Bovendien keren jongeren die daar naartoe gaan vaak niet meer terug, waardoor de regio zich niet kan ontwikkelen, omdat alle kennis wegvloeit en er zo geen middenklasse in het district kan ontstaan. Dit versterkt de armoede op het platteland.

 

De school zal na afbouw drempelloos toegang bieden aan 500 voltijd jongeren in een tiental opleidingen en een honderdtal deeltijd studenten in de richtingen Landbouw en Techniek. Het project biedt al vier jaar werkgelegenheid aan een veertigtal lokale mensen.

Om de school volwaardig te kunnen laten functioneren is de aanleg van elektriciteit van groot belang. Daarom is de opbrengst van de Vastenactie 2017 bestemd voor de installatie van elektriciteit: leidingen, distributiekasten , transformatoren, aansluiting op het landelijk net en zonnepanelen.

Wanneer de elektriciteit is aangelegd met behulp van de opbrengst van de VASTENACTIE zal dit een enorme stap voorwaarts zijn in het bieden van kansen aan jongeren en aan het district.

De stichting is in 2001 is opgericht door Mevr. Ton Korsten-Korenromp na een bezoek aan Zambia. Tijdens dit werkbezoek bezocht zij vele dorpen en scholen in het district. Overal waar zij kwam werd ze geraakt door de gevolgen van de aidsepidemie: zij zag heel veel weeskinderen, zij zag jonge vrouwen aan het hoofd van het gezin staan, zij zag scholen en gezondheidsinstellingen die kampten met een tekort aan werknemers omdat deze ziek of overleden waren aan aids en ze zag de vele dagelijks terugkerende begrafenissen. Ze heeft meer dan 25 projecten succesvol uitgevoerd in het Mpongwe district. Het gaat daarbij altijd om projecten waarbij kinderen, jongeren, kwetsbare boeren en vrouwen ondersteuning krijgen. Er zijn veel schooltjes en lerarenwoningen gebouwd in de meest afgelegen gebieden; er zijn waterpompen geplaatst; en voor vrouwengroepen zijn voorzieningen getroffen, zodat ze eigen inkomen kunnen verwerven.

De collecte is in de mis voor de Vastenaktie 2017 in het weekend van Palmzondag en de zakjes kunt u ook deponeren in de speciaal daarvoor in de kerk geplaatste collectebus. De vastenzakjes worden meegegeven met Goed Nieuws. Er zijn geen mensen meer beschikbaar om een deur-aan-deur-collecte te houden. U kunt uw gave ook overmaken per bank of giro op aangehecht strookje van het vastenzakje.

Laatst aangepast op zaterdag, 11 maart 2017 15:52