Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Over onze schaduw heen stappen
PDF Afdrukken E-mail

Over onze schaduw heen stappen

Wanneer iemand wat wil bereiken is het heel belangrijk om vooral te laten zien hoe goed je bent. Met je gaven en kwaliteiten moet je jezelf weten te verkopen. Degene die naïef dit soort verhalen met bewondering aanhoort en meent een goudhaantje in huis te halen, ontdekt vroeg of laat ook de zwakke punten. Alles heeft twee kansen: overheersen heeft als schaduwkant onzekerheid. Branie heeft als schaduwkant onkunde. Geduld heeft als schaduwkant luiheid. We nemen bij ons zelf waar dat het gemakkelijk is om te vertellen waarin we goed zijn, maar minder gemakkelijk om ook onze zwakheden te erkennen. Van mensen, die met elkaar verbonden zijn in een relatie of vriendschap, wordt verdragen dat ook zwakke punten ter sprake worden gebracht. Ook omdat dit opgevat wordt als een uiting van genegenheid voor de ander. Waar liefde is kunnnen zwakke punten bespreekbaar worden.

Ook binnen de jonge geloofsgemeenschap was veel authentieke bezieling, maar ook negatieve lading. De weg om elkaar te helpen om te groeien in het geloof, de hoop en de liefde betekende ook je laten corrigeren binnen de Kerk. Iemand terecht wijzen onder vier ogen was de eerste stap. Hielp dat niet, dan kwamen er nog twee mensen bij voor een gesprek. Haalde dit ook niets uit, dan moest de leiding zich hierover uitspreken. Baatte dit niet, dan kon men niet langer horen bij de kerk. Zo bewaarde men de goede Geest binnen de geloofsgemeenschap.

Kwaad woekert voort wanneer het niet aangepakt wordt. Zich niet gemakkelijk door een ander laten wijzen op fouten draagt hieraan bij. Gezag kan steeds moeilijker werkzaam zijn omdat men dat ook steeds minder aanvaardt. Het begrip zondigheid is uit het vocabulair van velen verdwenen. “Zonde” betekent dat je verhoudingen onder mensen, maar ook in de relatie tot God stuk maakt. De schuld bij de ander zoeken, en niet ook bij jezelf, drijft mensen uit elkaar. Over je eigen schaduw heen stappen is nog steeds nodig en draagt bij aan een betere samenleving, die een voorbereiding wil zijn op het leven bij de Heer.