Home >>> Archief
Lezing in Clemensdomein te Merkelbeek PDF Afdrukken E-mail

De betekenis van Titus Brandsma - Lezing in Clemensdomein te Merkelbeek

Op dinsdag 23 januari om 20.00 uur zal een lezing verzorgd worden over de betekenis van pater Titus Brandsma. Zelf had hij veel kansen gehad om verder te studeren in Rome, waar hij zich verdiepte in de spiritualiteit. Wonend in Oss zag hij hoe kinderen uit kansarme gezinnen niet de gelegenheid kregen om verder te studeren.

Hij stond aan de wieg van een aantal Carmelscholen in Oss en omgeving. De vraag naar de identiteit speelde niet. Vanuit de katholieke Kerk werden scholen opgericht waarbij geloof en leven bij elkaar hoorden. Zo zette pater Titus Brandsma zich in voor het voortgezet onderwijs.
Maar ook als professor aan de Universiteit leerde pater Titus Brandsma in het academisch onderwijs dat spiritualiteit niet alleen iets is van het verleden (Theresia van Avila, Johannes van het Kruis) maar ook van de tijd waarin hij leefde.

 

Met grote scherpzinnigheid analyseerde hij de drijfveren van het nationaal socialisme. De gave mens, vooral de Germaanse, stond centraal. Daaraan moesten andere volken onderworpen worden. De zwakken hadden geen recht op leven en werden gedood.
Maar ook ‘bepaalde rassen’ moesten worden uitgeroeid. Zo waarschuwde hij voor datgene wat jaren later steeds meer zichtbaar werd. Onderwijs betekende voor pater Titus Brandsma niet alleen leren, maar ook gewetens van mensen vormen. Over de betekenis van het onderwijs nu kunnen wij met elkaar van gedachte wisselen. Deze lezing wordt verzorgd door pastoor H. Adema.

Laatst aangepast op zondag, 28 januari 2018 15:22