Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Wie is de ezel
PDF Afdrukken E-mail

Wie is de ezel

Bij de intocht van Jezus in Jeruzalem wordt vermeld dat de leerlingen op zoek waren naar een ezel. Hij werd een korte tijd geleend om dienst te doen als vervoermiddel voor Jezus omdat Hij solidair was met de armen. Daarom verplaatst ook de paus zich in een eenvoudige auto uit solidariteit met de lievelingen van Jezus: de armen en kanslozen. Een prachtige uitdaging die teniet gedaan werd door de machthebbers: de Joodse leiders. Zij zorgden er voor dat Jezus zijn werk niet kon afmaken.

Mensen die de lasten van anderen dragen, worden ook vaker voor ezel versleten. We bedoelen dan de werkezel, die helemaal opgaat in het werk en nooit tijd neemt voor zichzelf. Men sen die voor anderen inzetten worden soms ezelskop genoemd. Want zogenaamde slimme wezens zijn er op uit om te genieten van het leven en te profiteren van de ander. De ezel staat in de schaduw van het paard, want wie op een paard rijdt behoort tot de betere stand. De ezel is niet weg te denken bij de komst van het Koninkrijk van God.

Jezus steekt zijn nek uit voor de armen en weerlozen. Maar tevens weet Hij dat degenen die hun macht willen behouden, Hem dit niet in dank afnemen. Deze man moet verdwijnen. Na Jezus zijn velen de geschiedenis die hun leven gaven voor de armen: Lech Walenza uit Polen, Oscar Romero uit El Salvador, of de priester Poels. Zij gaven het voorbeeld om in de voetstappen van Jezus te treden. Palmtakken laten zegenen is kiezen voor Zijn levensweg.