Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Verschijningen, wat doe ik er mee?
PDF Afdrukken E-mail

Verschijningen, wat doe ik er mee?

Altijd duikt er wel ergens op de wereld een bericht op dat er een verschijning heeft plaats gevonden. Naast de scepsis die er bij menigeen heerst is er ook geloof en een aantal trekken naar een bepaalde plek om daar hun devotie te beleven. Vaker is het in een gebied waar nood is, oorlog of gebrek aan geloof.

Maria wordt binnen dit verband heel vaak genoemd als beschermster van de Kerk. Maar ook Jezus toont zijn aanwezigheid in de gestalte van het Brood. Het hoort bij een verschijning dat, daar waar mensen duisternis ervaren de warmte en liefde van God verschijnt als een goddelijk geschenk. Dat schept hoop en vertrouwen.

Zo hebben de leerlingen die van Jeruzalem naar Emmaüs gingen Jezus herkent toen Hij met hun aan tafel zat en het brood met hen brak. Eerst onzichtbaar, terwijl Hij toch met hun mee liep en naar hun luisterde en vragen stelde, maar dan herkend als degene die hen niet in de steek laat en herkenbaar aan dingen die Hij tijdens zijn leven al deed. Ook verschijnt Hij aan de apostelen die bang bij elkaar zitten in een bovenzaal en de Heer missen. Maar dan verlicht Hij hun leven door er te zijn als de verrezen Heer. Het lijden is voorbij en de leerlingen bazuinen voortaan uit dat de Heer werkelijk leeft. Pasen is niet alleen zien, maar ook geloven en van Hem getuigen.

Wij leven nog steeds in de paastijd. Als wij de Heer niet ervaren in ons leven mogen wij ons afvragen of wij Hem voldoende zoeken en willen ontmoeten. Er zijn genoeg momenten waarin wij onder ons is. Het is niet alleen bij de vieringen in de Kerk, maar ook op plekken waar mensen dienstbaar zijn aan elkaar. De wonden zijn er niet om open te blijven, maar om genezen te worden in het dagelijks bestaan.

Laatst aangepast op zondag, 08 april 2018 21:25