Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Liefde is een Godsgeschenk
PDF Afdrukken E-mail

Liefde is een Godsgeschenk

Zittend voor de grot te Lourdes schuifelden veel mensen voorbij die met hun hand de grot aanraakten. Tussen de vele mensen, jong en oud, zag ik ook een vader en een moeder met een kind in een wagentje voorbij gaan. Ik werd getroffen door dit gezin. Wat is het mooi wanneer de relatie tussen mensen verder gaat dan vriendschap.

En die liefde vruchtbaar wordt in een kind, dat volop de liefde van de ouders mag ondervinden. Dat geeft toekomst aan het leven op aarde. Dit kind zal ook zelf weer mogen lief hebben en het leven door geven.

 

Toch is het leven niet altijd even idyllisch als wij zouden willen. Relaties lopen stuk en de vraag komt op: "kunnen wij niet beter uit elkaar gaan". Het antwoord van Jezus is helder. "Om de hardheid van uw hart heeft Mozes bepalingen rondom echtscheiding gegeven". Hardheid gebeurt waar mensen zich niet meer verstaan en in plaats van liefde andere mechanismen actief laten worden. Hierdoor wordt samen zijn steeds moeilijker. Het is tegengesteld aan datgene wat God in de schepping aan man en vrouw, geworden tot vader en moeder, bij de geboorte van een kind, heeft willen mee geven. Wanneer de band tussen mensen losser wordt en verbroken wordt, besef je pas hoe kostbaar het geschenk van de liefde in een gezin is waarin leven en geluk volop aanwezig zijn.

Trouwen voor de kerk is een verbond met elkaar aan gaan, maar ook met God. Het is ruimte geven aan de liefde die mensen bij elkaar brengt en doet uitgroeien tot eenheid. In een liefdesrelatie schrijft de een de ander niet af, maar houdt men elkaar vast. Kinderen verstevigen die liefde. Van hun genieten en er voor hun zorgen dat ze "het beter krijgen dan wij" is het verlangen van iedere ouder. Liefde duurt in eeuwigheid is een woord van grote waarde.

Laatst aangepast op vrijdag, 28 september 2018 14:56