Home >>> Bezinning >>> Bezinning >>> Herdenking Belgische gevallenen
PDF Afdrukken E-mail

Herdenking Belgische gevallenen

Vandaag, 30-09-2018, de laatste zondag in de maand september. Een wat frisse maar zonovergoten zondagmorgen. Als we kort voor 11.00 uur via de hoofdingang de Schinveldse Parochiekerk ingaan worden we begroet door een vijftal personen (een vrouw en vier mannen) met Belgische vlag.
Mensen, die de parochieberichten op deze parochie-website gevolgd hebben weten, dat vandaag de zeven - in Mindergangelt (DEU) - gefusilleerde Belgische verzetsstrijders herdacht worden.

 

Dat geschiede op 14 september 1944, kort voor de bevrijding van Schinveld (19 september 1944). Nadat ze met nog zeven andere verzetsstrijders twee dagen in het Schinveldse Jeugdhuis an de Kan. v. Nuijsstraat gevangen gehouden werden, werden de zeven naar het bos bij Mindergangelt gebracht en gefusilleerd.
De andere zeven gevangenen werden gedeporteerd naar verschillende Concentratiekampen in nazi-Duitsland. Drie van deze personen werden in 1945 bevrijdt.

Dit namen van de gevallenen zijn:

Harie Broens uit Molenbeersel, 19 jaar
Jean Henkens uit Gruitrode, 22 jaar
Jean Hilven uit Gruitrode, 20 jaar
Jaak Langers uit Rotem, 35 jaar
Jean Meerten uit Hepeneert, 21 jaar
Hubert Stinkens uit Gruitrode, 20 jaar en
Albert Vandyck uit Neeroeteren, 18 jaar.

Direct na de bevrijding meldde een Duitse landbouwer op het gemeentehuis van Schinveld dat hij in de bossen schoten had gehoord. Schinveldse verzetsstrijders gingen ter plaatse zoeken. Een persoon werd gevonden. Dit bleek later Jaak Langers te zijn. Deze werd tijdelijk herbegraven op het kerkhof van Gangelt, naast de kerk.
Pas op 22 mei 1946 werd het graf van de andere 6 verzetsstrijders gevonden, mede op aanwijzing van in België gevangen genomen leden van de Zwarte Brigade die bij de executie aanwezig waren.

Op de plaats van het massagraf werd eerst een eenvoudig houten kruis geplaatst. Een aantal Schinveldse personen, ook uit het Schinveldse verzet, beschouwden het als een Ereplicht een gedenkplaats te realiseren en een jaarlijkse herdenking te organiseren.
In 1948 is door deze mensen, met name leden van een inmiddels opgerichte stichting “Herdenking Belgische Gevallenen 1940 – 1945 Mindergangelt” een eerste monument gebouwd. In 1959 is het huidige monument gebouwd en aangelegd.

Dank aan dhr. Jo Nelissen voor zijn informatie. Een uitgebreide weergave van de geschiedenis met foto's is te vinden in het Jaarboek 1994 van de Heemkundevereniging De Veersjprunk Onderbanken. wg


Laatst aangepast op zondag, 07 oktober 2018 13:44