R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

De parochie blijft thuis

Je ziet dat verschillende winkels twee tot drie weken gesloten zijn. De bakker en de slager willen ook wel eens vakantie. De supermarkten blijven open en daar kun je ook terecht voor vlees en brood. Wat dat betreft komen mensen niets tekort. De Kerk is ook een organisatie die niet vakantie is. In de maanden juli en augustus draait alles op een kleiner pitje. Maar we blijven beschikbaar als er een bijzonder viering is of ene huisbezoek. De vieringen in het weekend gaan door, ook als de organist er even tussen uit is of de pastoor. Het is belangrijk dat mensen ook in de vakantietijd weten dat de parochie voor hun beschikbaar is. Er is altijd een priester die u van dienst wil zijn. 
 Van God heb ik nooit gehoord dat hij vakantie neemt. Hij is ten allen tijde voor ons beschikbaar. Ook wanneer mensen aan Zijn Deur voorbij gaan. Wie zich bewust is van Zijn Aanwezigheid ervaart hoe we Hem ontmoeten wanneer wij wat meer tijd nemen voor elkaar. Wij ervaren zijn grootheid bij een wandeling in de natuur of genieten van alles wat mooi is in de schepping. Maar ook wanneer wij mooie kerken  en kloosters bezoeken voelen Gods wijsheid en geweldige schoonheid. Sommigen vinden kerken niet meer belangrijk. Wij zijn zelf de kerk wordt gezegd. Ik zou het willen omdraaien: waar wij zelf geen kerk zijn, houdt een kerkgebouw geen stand. 
Onlangs maakte ik een viering mee van de gemeenschap van Jeruzalem. Ze bestaat uit mannen en vrouwen die in de morgen hun beroep uitoefenen en voor de rest van de dag beschikbaar zijn voor hun communiteit. De vieringen vinden plaats in een oud kerkgebouw: St. Martin in Keulen. Ze stralen eenvoud uit en diepgang. Zeker in onze tijd waarin de mens zoekt naar zingeving getuigen zij van een God die invulling geeft aan ons leven. Hij is er voor ons en wij zijn er voor Hem. In die zin wens ik u mooie vakantiedagen toe: thuis of in den vreemde.