R.K. Parochie H. Eligius Schinveld

Basisinkomen voor iedereen

Er worden heel wat discussies gevoerd over loon naar werken. Het gaat zich dan over de waardering van zware beroepen, het belonen van mensen met een zware verantwoordelijkheid, het verdienen van geld aan handel en bedrijven die beheerd worden. Vaak worden mensen die hard werken voor hun gevoel niet altijd beloond voor wat zij doen. Er is vooral irritatie over de beloning van mensen die aan de top van een bedrijf of organisatie zitten. Je schrikt vaak van de riante vergoedingen bij organisaties die liefdadigheid hoog in het vaandel hebben staan. Gesprekken over beloning naar werken zijn al zo oud als de mensheid zelf.

 

Jezus gebruikt het beeld van de arbeiders in de wijngaard om de aandacht te richten op de beloning die iedere mens bij God ontvangt. In het Rijk van God is het aantal uren en jaren niet zo belangrijk wanneer iemand voor God is gaan leven. Een aantal hebben zich al van jongs af hiervoor aan ingezet. Anderen stelden zich pas later in dienst van God. Jezus maakt duidelijk dat God anders denkt over de beloning die mensen ontvangen Ongeacht wanneer men in dienst trad, krijgt ieder dezelfde beloning. Een basisinkomen voor iedereen.   

In een geloofsgemeenschap zijn er mensen die denken een streepje voor te hebben op anderen omdat zij al heel wat jaren meedraaien. Dat kan hinderlijk zijn voor mensen die later bij de Kerk betrokken zijn geraakt en ook hun best doen om de geloofsgemeenschap mee op te bouwen. De vreugde voor de inzet voor de Kerk telt het zwaarste en de ander gunnen dat dat die ook daaraan vreugde beleeft hoort hier bij. Aanspraak maken op recht telt voor God niet. Alle mensen zijn Hem even lief. De beloning is voor ieder hetzelfde. Dat begint hier op aarde, maar gaat ook verder wanneer wij tezamen mogen zijn bij God.